GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

21/10/2020 - Coronavirus - Brusselse taxi's vragen compensatie voor de avondklok.

Ontevredenheid neemt toe, acties Brusselse taxi's gepland om impact van de laatste COVID-maatregelen op het werk van taxibedrijven te benadrukken.

Maar ook elders in het land is de vraag groot bij de bedrijven om opnieuw steun te krijgenn nu de horeca en andere diensten moeten sluiten.

GTL neemt diverse initiatieven naar de verschillende betrokken ministers toe.

GTL neemt op 27 oktober deel aan een overleg met Minister Clarinval, die bevoegd is voor Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s. Hij is dus ook bevoegd voor mogelijke steun aan de zelfstandigen.

 

BRUSSEL 20/10 17:08 (BELGA)


De ontevredenheid groeit in de taxisector van het Brussels Gewest, waar acties gepland zijn om de impact van de laatste COVID-maatregelen op hun werk te benadrukken, aldus dinsdag de FeBeT (Belgische Federatie van Taxi's, een Brusselse vereniging die aangesloten is bij de GTL) en de VZW Elite Taxi België.

De FeBeT heeft haar chauffeurs, op basis van een ingewonnen juridisch advies, uitgelegd dat de taxi's een dienst van openbaar nut zijn en dat chauffeurs 's nachts kunnen blijven rijden, met een attest van hun werkgever waarin staat dat ze als nachttaxi werken. Ze hoeven niet zelf te controleren of klanten een toelating hebben om 's nachts te circuleren.

FeBeT heeft de federale minister voor Middenstand en KMO's David Clarinval aangeschreven met het verzoek om economische steun te verlenen aan taxi's, te beginnen met chauffeurs die 's nachts moeten werken en die zwaar worden getroffen door de avondklok. "Als er geen antwoord komt in de komende dagen, denken we eraan om een betoging te organiseren," zegt Ed-Denguir Khalid, voorzitter van FeBeT. "We willen dat de minister ons helpt zoals hij de horeca helpt. Onze omzet is met 70-80% gedaald. We kenden net een langzame hervatting van onze activiteiten toen deze nieuwe beperking van het sociale leven er kwam".

"Wij worden vergeten in deze crisis" aldus Elite Taxi België, daaraan toe. "80% van onze activiteiten is volledig afhankelijk van de horeca en van de evenementsector, die beide hun deuren moeten sluiten. Zonder hen is het al zeer moeilijk om ritten binnen te halen en de avondklok helpt ons helemaal niet".

De vereniging is van plan om op 16 november een betoging te organiseren aan het kabinet van de minister-president van de Brusselse regering, Rudi Vervoort, om een verhoging van de gewestpremies te vragen. Elite wil ook dat men tijdens deze terugval van de activiteiten, snel de discussies heropstart over een taxihervorming.

Bron: Belga, 20 oktober 2020

 

Top