GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

15/12/2022 - Bijgewerkt Ecoscore - Praktisch overzicht

Hoe ken ik de ecoscore van een voertuig? Hoeveel moet die bedragen bij aankoop van een nieuwe of een tweedehandse wagen (als taxi)?

Omdat veel leden van GTL bij aankoop van voertuigen nog moeite hebben met de ecoscores waarmee zij rekening moeten houden, geven we hieronder een praktisch overzicht:

Gaat het  om een voertuig tot  maximum 5 zitplaatsen?

 • Als het voertuig voor de eerste keer als taxivoertuig is ingeschreven bij de DIV vanaf 2021 of nadien, dan moet de ecoscore minstens 67 zijn.
 • Als het voertuig voor de eerste keer als taxivoertuig is ingeschreven bij de DIV voor 2021, dan moet de ecoscore minstens 71 zijn.

Gaat het om een voertuig van meer dan 5 zitplaatsen, dat geen minibus is?

 • Als het voertuig voor de eerste keer als taxivoertuig is ingeschreven bij de DIV vanaf 2021 of nadien, dan moet de ecoscore minstens 63 zijn.
 • Als het voertuig voor de eerste keer als taxivoertuig is ingeschreven bij de DIV nog voor 2021, dan moet de ecoscore minstens 66 zijn.

Gaat het om een minibus?

 • Als het voertuig voor eerste keer als taxivoertuig is ingeschreven bij de DIV vanaf 2021 of nadien , dan moet de ecoscore minstens 54 zijn.
 • Als het voertuig voor de eerste keer als taxivoertuig is ingeschreven bij de DIV nog voor 2021, dan  moet de ecoscore minstens 56 zijn.

Gaat het om een luxevoertuig tot maximum 5 zitplaatsen en langer dan 5,1 m?

 • Als het voertuig eerste keer als taxivoertuig is ingeschreven bij de DIV vanaf 2021 of nadien, dan moet de ecoscore minstens 54 zijn.
 • Als het voertuig van eerste keer als taxivoertuig is ingeschreven bij de DIV nog voor 2021, dan moet  de ecoscore minstens 56 zijn.

 Overzichtstabel voor de verschillende categorieën:

Opmerkingen: 

 • Als het voertuig bij u al in gebruik en vergund is onder TX of TL van voor 2020, dan moet bij de overgang van de VVB-vergunning naar de vergunning IBP niet voldoen aan ecoscore-eisen tot eind 2024.
 • Als het voertuig een omgebouwde minibus is voor rolstoelvervoer en die daarvoor exclusief ingezet wordt, is er geen ecoscore-eis van toepassing.
 • Als het voertuig een ceremoniewagen is (oldtimer van 40 jaar of meer) die exclusief voor evenementen ingezet wordt, kan gevraagd worden om niet aan de ecoscore-eisen te moeten voldoen.

Bijwerking december 2023: in de tabel hieronder werden de ecoscores vanaf 2025 veranderd. U vindt via deze link de definitieve goedgekeurde tabel met de ecoscores die vanaf 2025 van toepassing zullen zijn voor nieuwe inschrijvingen onder TX.

Hoe/Waar vind je de ecoscore van een voertuig?

1) Voor een tweedehandswagen of een stockwagen waarvan je het chassisnummer kan krijgen, is het altijd aan te raden om dat nummer in te geven in de chassistool op de website www.ecoscore.be.

Klik op het vergrootglas voor de chassistool en geef dan het chassisnummer in.

2) Als dat niet werkt (dat komst soms voor bepaalde voertuigen), of als je het chassisnummer niet kent, dan moet je  de berekeningstool gebruiken en de gegevens over euronorm, uitstoot CO2 enz. in te vullen. 

ga naar Rekenmachine - "Bereken" op de website:

De benodigde gegevens voor de berekening  kan je via de garage, verkoper,... krijgen, ze staan ook op het gelijkvormigheidsattest.

Voor een minibus moet je ook informeren of het model geregistreerd is als een "minibus" (staat ook op het gelijkvormigheidsattest en ook de garage kan dat bevestigen). 

Top