GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

29/05/2024 - Lydia Peeters wil tegen 2026 zelfrijdende wagens op Vlaamse wegen

Eerste licenties in juli 2026 voor de exploitatie van robottaxi's en roboshuttles

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wil tegen 2026 zelfrijdende auto's op de Vlaamse wegen. De Vlaamse Taskforce Autonoom Vervoer heeft daarvoor een 'roadmap' uitgetekend. 

In Duitsland mag je op de autosnelweg met enkele modellen al "level 3" autonoom rijden. Federaal Mobiliteitsminister Gilkinet  liet eind vorig jaar weten dit in Vlaanderen niet te zien zitten. "Ook zelfrijdende wagens staan in de file en veroorzaken vervuiling. Voor lange ritten kun je mensen beter aanzetten om de trein te nemen dan in een zelfrijdende auto te zitten. Op de trein kunnen ze ook rusten", zei hij.

Zijn Vlaamse collega Peeters ging niet akkoord met dat standpunt en liet weten dat Vlaanderen een eigen taskforce heeft, met onder meer industrie, academici en onderzoeksinstellingen. Die is nu klaar met haar 'roadmap' naar autonoom rijden.

Het is de ambitie om tegen eind juli 2026 licenties klaar te hebben voor de exploitatie van robottaxi's en roboshuttles. Vlaanderen wil samenwerken met het federale niveau om de nodige regels uit te werken en reikt ook de hand aan de andere gewesten.

Vlaanderen kijkt naar internationale voorbeelden, in de Verenigde Staten en China, om de toekomstige regelgeving vorm te geven, is te lezen in de roadmap. 

Peeters wijst er  op dat autonome voertuigen zorgen voor minder files, een betere verkeersveiligheid en een beter ruimtegebruik. Ook voor de sociale inclusie ziet ze voordelen. "Deze technologie kan mobiliteitsoplossingen bieden voor mensen die momenteel moeilijk toegang hebben tot transport."

Bron: Belga, 28 mei 2024 

Top