GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur
     Hoeveel kosten ze?

Hoeveel kost een taxi?

Er is een onderscheid naar gelang het type vervoer :

  • Taxivervoer kan op elk moment van de dag aangevraagd worden.
  • Een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder (VVB) wordt op voorhand aangevraagd en is dikwijls voor langere ritten.  Deze dienst wordt bijvoorbeeld gebruikt voor (groeps)verplaatsingen, voor rolstoelvervoer en voor limousinevervoer voor bedrijven.

Taxidiensten hanteren wettelijk vastgelegde tarieven.  Je vindt deze terug op de taxikaart, zichtbaar in het voertuig en op de achterruit.  De taxameter geeft het te betalen bedrag weer.  Een letter toont aan welk tarief op de taxikaart je rijdt.  Na de rit ontvang je een gedrukt vervoerbewijs.

Er bestaal twee soorten tarieven :

  • Forfaitair : je betaalt een vast bedrag voor de rit (bv. binnen een stadszone of een rit van de stad naar de luchthaven)
  • Te berekenen : instapgeld + prijs per kilometer + wachtgeld per uur (bv. voor een boodschap, of wanneer de snelheid te laag ligt als je in de file staat).

Bij diensten voor VVB kan je onderhandelen over de kostprijs.

 

BRUSSEL :

De prijs hangt af van de afstand van de plaats waar je instapt tot je bestemming en van eventuële wachttijden.  Bovendien is het toepasselijke tarief afhankelijk van de eindbestemming.Tarief I is van toepassing binnen de grenzen van het grondgebied van het Brussels Gewest. Tarief II is van toepassing als je bestemming zich buiten de gewestgrenzen situeert, op het deel van het traject dat buiten de gewestgrenzen valt. De chauffeur moet dus je eindbestemming kennen voor hij tarief II kan inschakelen.

Dit zijn de gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die het gewestelijk grondgebied afbakenen: zie lijst

Detail van het tarief (dienst, btw en drinkgeld zijn inbegrepen in de prijs aangeduid op de taximeter): https://mobilite-mobiliteit.brussels/nl/zich-verplaatsen/taxi

Verplichting om een ticket te geven!
Na de rit is de chauffeur verplicht om je een afdruk te geven van het ticket (geen zelfgeschreven ticket) dat overeenkomt met je rit. Dit ticket vermeldt het nummer van de taxi, de prijs van de rit en allerlei nuttige informatie in geval van klachten of een verloren voorwerp.

 

VLAANDEREN :

Elke stad bepaalt de taxitarieven. 

Alle elementen van het tarief worden aangegeven door de taxameter. 

De kilometerprijs wordt aangerekend van het vertrek van de klant tot aan zijn bestemming.

Op het einde van de rit moet moet de chauffeur u een vervoersbewijs geven waarop o.a. de ritprijs is vermeld, de identificatie van de taxi en gegevens over opstapplaats en bestemming.

Het nieuwe decreet en besluit van 2019 legt geen vaste tarieven op voor taxi's met een vergunning bekomen na datum van deze nieuwe wetgeving.

In steden en gemeentes waar machtigingen voor standplaatstaxi's zullen worden afgeleverd kan die stad/gemeente vaste tarieven opleggen voor elke vergunninghouder met machtiging op haar grondgebied. Dit is niet zo voor de stad Antwerpen.

Voor de vergunningen op basis van de vorige wetgeving werden navermelde taxitarieven opgelegd en gecontroleerd door het stadsbestuur van Antwerpen. De prijzen zijn inclusief 6% BTW. 

Ieder exploitant kan vrij zijn tarieven bepalen, hij moet u wel vooraf een prijs vooropstellen.

Wij merken dat de exploitanten met vergunning van de stad Antwerpen doorgaans deze tarieven nog verder gebruiken.

Hieronder, als voorbeeld, het detail van de tarieven in Gent en Antwerpen :

Antwerpenhttps://aptu.be/tarieven

Gent: https://stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/mobiliteit/plannen-projecten-subsidies-cijfers-scholenwerking/circulatieplan-gent/wat-de-impact-op-uw-vervoerswijze/taxi#Wat kost een taxi?

 

 

Top