GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

13/09/2021 - Uber moet van Nederlandse rechter chauffeurs in loondienst nemen

Zo bepaalde vandaag een rechter in Amsterdam in een zaak die was aangespannen door de Nederlandse vakbond.

(BELGA) De alternatieve taxidienst Uber moet zijn chauffeurs in Nederland in loondienst nemen. Ze vallen voortaan onder de Nederlandse cao Taxivervoer, heeft een rechter in Amsterdam bepaald in een zaak die was aangespannen door de Nederlandse vakbond FNV. Uber wilde dat de chauffeurs zelfstandigen zouden blijven terwijl FNV sprak van schijnzelfstandigheid.

De rechter vindt dat er sprake is van "modern werkgeversgezag" van Uber en concludeert dat het bedrijf "slechts 'op papier' is overeengekomen dat de chauffeurs als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn". Zo wijzen verschillende functies van de app die Uber gebruikt om chauffeurs in contact te brengen met klanten op een werknemersrelatie. Een chauffeur mag bijvoorbeeld maar een paar ritten weigeren voordat hij door het systeem wordt uitgelogd. Ook is Uber bij klachten van klanten de partij die eenzijdig beslist over de oplossing. Het bedrijf kan onder meer beslissen de overeengekomen ritprijs aan te passen.

FNV noemt de uitspraak een grote overwinning voor de rechten van de chauffeurs. "Het is ook een signaal naar Den Haag dat dit soort constructies illegaal zijn en dat de wet dus gehandhaafd moet gaan worden", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van de vakbond in een toelichting.

Ook in België lopen rechtszaken 

Ook in België heeft de taxidienst Uber sinds zijn komst kwaad bloed gezet bij de vakbonden, die het hebben over "sociale dumping". In 2015 diende BTB al eens een klacht in tegen Uber bij de arbeidsauditeur wegens schijnzelfstandigheid.

In juli vorig 2020 diende een Uber-chauffeur een dossier in bij de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR) van de FOD Sociale Zekerheid. De persoon beschouwde zich niet als een zelfstandige, aangezien Uber hem arbeidsvoorwaarden en -regels oplegde. De CAR boog zich over de zaak en gaf de man eind december 2020 gelijk. De elementen die hij voorlegde zijn onverenigbaar met de kwalificatie van een zelfstandige arbeidsrelatie, luidde het verdict.

Uber trok in februari 2021 naar de arbeidsrechtbank in Brussel om een beslissing van de FOD Sociale Zekerheid rond het statuut van een van zijn chauffeurs in België aan te vechten. Daarmee wil het taxiplatform vooral tijd wil kopen. Een uitspraak moet nog volgen.

Top