GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

12/02/2021 - Tijdelijke demonteerbare afscherming in voertuigen

Verlenging tot 31 december 2021 van de toelating om een tijdelijke afscherming (tussenschot) in Taxi- en VVB-voertuigen te voorzien.

Het Departement Mobiliteit heeft een nieuwe instructie over de demonteerbare afschermingen in voertuigen gepubliceerd. Daarmee wordt de toelating voor de aanwezigheid van demonteerbare flexibele transparante afschermingen (zoals tussenschotten) in taxi- en VVB-voertuigen verlengd van 4 mei 2020 t.e.m. 31 december 2021.

Volgens de vorige instructies was de installatie van die schermen slechts tot 1 mei 2021 toegelaten. GTL had daarom een verlenging gevraagd.

Nu is het dus verlengd tot het einde van het jaar. 

Na het plaatsen van zo’n afscherming hoeft u niet speciaal naar de keuring te gaan.

 

Ter herinnering:

Houd er rekening mee dat de tijdelijke afscherming aan een aantal vereisten moet voldoen:

  • De afscherming moet gemakkelijk demonteerbaar zijn (zonder gebruik van gereedschap).
  • Het materiaal van de afscherming moet flexibel zijn en mag niet of zeer moeilijk versplinteren: bij voorkeur gebruikt u hoogwaardig en slagvast polycarbonaat of gelijkwaardig materiaal.
    • Als alternatief zijn soepele transparante gordijnen in kunststof toegelaten, mits ze te allen tijde goed opgespannen blijven.
    • Plexiglas (acrylaat) is niet toegelaten omdat dat materiaal bij breuk versplintert en dit letsels kan veroorzaken.
  • De lichtdoorlaatbaarheid moet minstens 70% bedragen om het zichtveld van de bestuurder en indirect zicht (spiegels) te vrijwaren.
  • De afscherming mag de goede werking van de veiligheidsgordels, airbags … niet verhinderen, zodat de veiligheid van alle passagiers gegarandeerd blijft.

Lees hier de volledige instructies met de keuringsvereisten wanneer u een afscherming wilt plaatsen. 

 

 

 

Top