GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

27/10/2020 - Coronavirus - Clarinval overlegt met taxi- en autocarsector

Overbruggingsrecht wordt verlengd tot 31/12. Ook Taxi/VVB komen in aanmerking. Bij volledige sluiting is er zelfs sprake van een dubbel overbruggingsrecht

Coronavirus - Clarinval overlegt met taxi- en autocarsector

Ook zelfstandigen actief in georganiseerd transport - denk aan taxi's of autocars - komen in aanmerking voor het overbruggingsrecht. Dat zegt minister van Zelfstandigen, Middenstand en KMO's David Clarinval na afloop van een overleg met vertegenwoordigers uit de sector.

Naast restaurants, cafés en hun toeleveranciers zijn onder meer ook de taxichauffeurs zwaar getroffen door de strengere coronaregels. De nachtklok van middernacht tot 5 uur, die in Wallonië en Brussel zelfs nog werd uitgebreid, zorgt ervoor dat het nachtwerk voor hen volledig wegvalt. Ook voor autocarbedrijven, die bijvoorbeeld het vervoer verzorgen van georganiseerde reizen, weegt de gezondheidscrisis zwaar door. Buitenlandse vakanties zijn al een tijdje moeilijk, maar nu vallen bijvoorbeeld ook schooluitstappen of het vervoer van voetbalsupporters weg.

Minister van Zelfstandigen David Clarinval benadrukt dat ook die ondernemingen in aanmerking komen voor het overbruggingsrecht. "Het gaat om politieke beslissingen die een impact hebben op hun activiteit", klonk het na afloop van een overleg met de sector. "We gaan hen helpen om dat aan te vragen."

Wie gedeeltelijk de activiteiten moet opschorten krijgt het gewone overbruggingsrecht, voor wie de werkzaamheden helemaal ziet wegvallen is er een dubbel overbruggingsrecht, benadrukte de MR-minister.

Sinds 1 maart 2020 hebben zelfstandigen die verplicht de deuren moeten sluiten in de strijd tegen het coronavirus recht op een crisis-overbruggingsrecht. Maandelijks gaat het om een bedrag van 1.291,69 euro voor een alleenstaande zelfstandige en 1.614,10 euro voor een zelfstandige met een persoon ten laste.

De federale regering verlengde die maatregel vorige week nog tot 31 december 2020 en verdubbelde de bedragen naar respectievelijk 2.583,38 en 3.228,20 euro.

Indirect getroffen sectoren

Het overbruggingsrecht werd bovendien uitgebreid naar indirect getroffen sectoren, die erg afhankelijk zijn van de sectoren die verplicht de deuren moeten sluiten. Wie daardoor ook moet sluiten komt in aanmerking voor het dubbele overbruggingsrecht, wie nog wel andere klanten heeft krijgt het normale overbruggingsrecht.

Top