GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

09/09/2020 - Rechtszaak van FeBet tegen Uber begint vrijdag voor het Brusselse Hof van Beroep

FeBet is lid van GTL, die de juridische procedure tegen Uber mede ondersteund heeft.

Het proces tussen het Amerikaanse bedrijf Uber en de Brusselse Taxifederatie (FeBet) start vrijdagmorgen 10 september voor het hof van beroep in Brussel. Ook op 18 en 25 september en 2 oktober zullen er zittingen zijn in het proces. FeBet was in beroep gegaan tegen het oorspronkelijke vonnis van de rechtbank, die oordeelde dat Uber geen taxidienst is en mocht blijven opereren in de hoofdstad. GTL steune FeBet in deze zaak.

Op 16 januari 2019 oordeelde de Franstalige handelsrechtbank van Brussel dat taxibedrijf Uber voldeed aan de Brusselse wetgeving rond betaald personenvervoer. In het vonnis stond dat Uber passagiers in contact brengt met professionele chauffeurs, maar dat het niet om een taxidienst ging. Op basis daarvan mocht Uber blijven opereren in de hoofdstad.

De rechtbank oordeelde verder dat chauffeurs in het bezit van een VVB-vergunning en die gebruik maken van de UberX-applicatie, niet moesten beschouwd worden als werknemers van dat Amerikaanse bedrijf.

De rechter beweerde zelfs dat Uber geen vervoersdienst verzorgt en dat de dienst die een chauffeur via de Uber-applicatie aanbiedt dus niet als taxidienst kan worden beschouwd.

De advocaten van FeBet analyseerden het vonnis en tekenden beroep aan. Normaal moest de zaak in januari al voor het hof van beroep in Brussel komen, maar toen werd ze uitgesteld. Binnenkort volgt de ontknoping!

 

Bron : BELGA

Top