GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

18-6-2018 - Taxibedrijven dienen klacht in tegen Uber-chauffeurs

Brusselse taxifederatie Febet en twintigtal exploitanten gaan in kortgeding tegen Uber en zijn VVB-chauffeurs, om illegale taxidiensten te stoppen

Een twintigtal Brusselse taxichauffeurs stapt naar de rechter om een verbod te vragen op Uber en op chauffeurs die via het platform hun diensten aanbieden met licenties voor verhuurvoertuigen met chauffeur terwijl ze taxidiensten presteren

Het gaat om chauffeurs van de Belgische taxifederatie Febet. Hun klacht richten ze tegen Uber BV, dat in Nederland gevestigd is.

"Uber en zijn chauffeurs zijn oneerlijke concurrentie en schenden de sociale en regionale wetgeving. Je kan moderniseren en een platform oprichten, maar je moet je aan de wet houden", zeggen Antoine Chomé en Nicholas Ouchinsky, twee advocaten die Febet en de taxichauffeurs verdedigen.

'Uber bedriegt Brussels Gewest'

De advocaten vragen aan de Franstalige handelsrechtbank in Brussel om een hele reeks documenten te eisen, met name de BTW-listing van Uber en de gedagvaarde chauffeurs, de routekaarten van de chauffeurs, de geschreven 'limousine'-contracten en de RSZ-listing van Uber in Nederland.

"We zullen aantonen dat Uber het publiek en het Brussels gewest bedriegt door licenties voor verhuurvoertuigen te gebruiken terwijl de chauffeurs in realiteit met taxi's rijden", klinkt het.

Daarvoor werden er ook al vaststellingen gedaan door deurwaarders. De zaak komt op 27 juni voor.

Uber: 'Wel wettelijk'

In een reactie zegt Uber te werken volgens de wet. "UberX is ondertussen bijna drie jaar beschikbaar in Brussel. Zoals reeds meermaals bevestigd door de minister van Mobiliteit, opereert deze dienst binnen het kader van de huidige wetgeving."

"Meer dan 1.000 lokale professionele chauffeurs gebruiken onze app om meer dan 100.000 passagiers te helpen zich te verplaatsen in Brussel. We kijken ernaar uit om ons standpunt te verduidelijken voor de rechtbank".

Bron: Bruzz, 16 mei 2018

Top