GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

9-3-2018 - Vlaamse taxisector en beleidsverantwoordelijken steden op studiebezoek in Amsterdam

Amsterdam is een zeer bijzonder voorbeeld, met nu al 1.000 elektrische taxi's, waarvan een 650-tal voor de zogenaamde opstapmarkt/bestelmarkt.

Beleidsverantwoordelijken voor de taxis en vertegenwoordigers van taxiondernemers van Vlaamse steden gingen op 8 maart op studiebezoek naar . Zij luisterden er met veel aandacht naar de sprekers, waaronder de wethouder van Amsterdam, die het hadden over het plan om de emissies in de stad drastisch te verlagen, inclusief “De weg naar zero-emissie taxi’s”.

De studietrip werd georganiseerd in het kader van het project Clean power for Taxi's waarin GTL en de Bond Beter leefmilieu Vlaanderen, samen met een aantal deelnemende steden in Vllaanderen (Mechelen, Brugge, Antwerpen, Leuven, Gent, andere steden in bespreing om ook hierbij aan te sluiten) samen streven naar 10% van de Vlaamse taxivloot zuiver elektrisch tegen eind 2020.

Ondertussen hebben een aantal steden al maatregelen genomen om die doelstelling mee te helpen realiseren: de ene stad kiest voor het verschaffen van  een subsidie voor de aanschaf van e-taxivoertuigen, andere steden willen investeren in snellaadinfrastructuur voor het herladen van de batterijen van de e-taxi's, of geven elektrische (in sommige steden ook hybride) voertuigen voorrang bij hert verlenen van taxivergunningen.

Op langere termijn, naar 2025 toe, wordt bijvoorbeeld in Antwerpen gekozen voor enkel noch "schone taxi's" (zoals men dit in Nederland noemt). 

De stad Amsterdam is een zeer bijzonder voorbeeld: er rijden in die stad al om en bij de 1.000 elektrische taxi's, waarvan een 650-tal voor de zogenaamde opstapmarkt/bestelmarkt. Andere elektrische voertuigen rijden vooral als taxi voor contractvervoer. Zij gaan voor enkel nog schone taxi's in 2025.

Op de taxistandplaats aan het station van Amsterdam-Centraal en op die van het Leidseplein mogen sinds begin ditjaar alleen schone taxi's komen (momenteel horen daarin tijdelijk ook nog hybride taxivoertuigen).

Ook de Vlaamse pers was meegegaan naar Amsterdam:

via deze link kan u het item rond elektrische taxi's in Amsterdam uit het VRT journaal van donderdagavond bekijken. 

Meer info over het Vlaams project  Clean Power for Taxis

Het verslag dat gepubliceerd werd in De Standaard en de Gazet van Antwerpen vindt u door te klmikken op de afbeelding hieronder

 

 

 

 

Top