GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

18-1-2018 - Nu ook verplicht elektronisch factureren aan de federale overheid

Sinds 1 januari 2018 is elektronisch factureren verplicht voor alle gepubliceerde (Federale) overheidsopdrachten van meer dan 135.000 euro

Ook de Vlaamse overheid eist sinds begin 2017 een elektronische factuur conform de Europese regels voor overheidsopdrachten. Bovendien zullen heel wat overheden, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen dit pad volgen. Zij anticiperen immers op de Europese Richtlijn waarin overheden (alle entiteiten die onder het toepassingsgebied van de wetgeving op de overheidsopdrachten vallen) worden opgedragen om tegen 27 november 2018 elektronische facturen te ontvangen en te verwerken. De lokale overheden krijgen 1 jaar langer om aan deze verplichting te voldoen.

 

“Elektronisch factureren is een opportuniteit”

De verplichte elektronische facturatie is een opportuniteit om de facturatie en aanverwante processen voluit te digitaliseren, ook voor B2B facturen. Elektronisch factureren biedt heel wat voordelen, zowel voor verzenders als ontvangers. Het is sneller, efficiënter en goedkoper.

Een elektronische factuur bereikt veel sneller haar bestemming. U verstuurt uw factuur per e-mail, via een ‘service provider’ of rechtstreeks via uw boekhoudpakket, en nauwelijks enkele minuten later ontvangt en verwerkt de software van de ontvanger de factuur.

Elektronisch factureren vereenvoudigt de verdeling en de controle van de facturen. Bovendien is het risico op fouten en ontbrekende gegevens veel kleiner. Tot slot zorgt de automatisering van elektronische systemen en processen voor veel minder drukwerk en papier.

Wie zijn facturen elektronisch verstuurt, bespaart de kosten van het papier, de envelop, de postzegel en de tijd om de verzending klaar te maken. En u vermijdt het werk voor de afhandeling van facturen met fouten.

Volgens een studie van de Universiteit Hasselt in opdracht van de Dienst voor Administratieve Vereenvoudiging (DAV) levert een e-factuur verzonden via e-mail een besparing op van 2,42 euro. U bespaart nog eens 3,24 euro extra als de verzending gebeurt in een geïntegreerd elektronisch formaat (dus van het elektronisch systeem van de verzender naar het elektronisch systeem van de ontvanger).

 

Bron: Raf Van Bulck, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR, 17 janvier 2018

Top